Har du noen gang delt en frustrasjon med sjefen, en kollega, et familiemedlem eller en venn, som entusiastisk tilbyr løsninger (mange har vi allerede tenkt selv)? Det har jeg, og innsett at det ikke var det jeg ønsket meg.

Alt jeg egentlig ønsket, var at de skulle lytte til meg.

Som profesjonell coach er avansert lytting en betingelse for å lykkes i samarbeidet med andre. Med årene har jeg lært at det å lytte kan være noe av det viktigste jeg kan bidra med for andre, ikke bare kunder, men også for familie og venner.

(C) Aphelionimages , Dreamstime

Det er tre ting jeg må minne meg selv på når fristelsen til å snakke i stedet for å lytte trenger seg på:

Den som lytter trenger ikke å tilføre noe

Ofte opplever vi ønsket om å hjelpe så stort at vi hopper inn og foreslår løsninger (ofte før vi har skjønt problemet, vi kjenner oss jo igjen…!?). Sannheten er at de fleste selv vet hva som er det beste for dem, eksperter som vi tross alt er på egne liv. Ofte trengs det bare å sette ord på problemene vi har. Dessuten; på seg selv kjenner en ingen andre!

Lytting kan hjelpe andre med å løse egne problemer

Din taushet kan bidra til at den andre graver dypere og på den måten kommer til kjernen i problemet. Mange forteller at det å høre seg selv snakke høyt, nettopp bidrar til å tydeliggjøre hva problemet er – eller ikke er.

Å lytte styrker forhold

Når du som leder tilbyr den gaven som tiden din er – pluss stillheten – bidrar det til å bygge tillit og respekt. Å lytte kan også bidra til å styrke den andres selvtillit og motivasjon, bare ved å la han eller hun bli hørt.

Det er med andre ord ikke vanskelig å forestille seg alle de positive effektene som kan komme ut av en så enkel handling som lytting – på arbeidsplassen og ellers!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.