Å lytte styrker forhold. Når du gir en annen din tid og oppmerksomhet, bidrar det til å bygge tillit og respekt. Å lytte kan også bidra til å styrke den andres selvtillit, selvinnsikt og motivasjon, bare ved å la denne bli hørt.

(C) Aphelionimages , Dreamstime

En av de mest undervurderte egenskapene i møte med andre er å kunne lytte med åpent sinn, uten fordømmelse eller trang til å overbevise om egne standpunkt.

Gi den andre muligheten til å høre seg selv snakke!

Hvem har ikke delt frustrasjon med en sjef, kollega, venn eller et familiemedlem, og før vi har forklart ferdig blitt tilbudt råd og løsninger, selv om vi ikke har bedt om det? I vår iver etter å hjelpe og gjerne øse av egne erfaringer samtidig, kan vi lett se forbi sannsynligheten for at “Alt jeg egentlig ønsket akkurat nå, var at du skulle høre hva jeg hadde på hjertet”. I så fall er vårt beste bidrag å være til stede og lytte med store ører og et varmt hjerte. Gi den andre muligheten til å høre seg selv snakke, men også høre deg tilby perspektiver og spørsmål som kan bidra til en fornyet forståelse av situasjonen eller problemet. Å være en som bidrar til at det skjer er både modig og nyttig – for begge parter.

“Vi hører egentlig ikke hva folk sier, vi forestiller oss hva de mener”

Byron Katie

Alt vi hører, sier og gjør, måten vi fortolker situasjoner og mennesker på, er farget av vår egen erfaringsbakgrunn. Med andre ord; vi har alle vår helt særegne måte å forstå verden på. Med det som utgangspunkt, kan vi tenke oss at det er begrenset hvor gode rådgivere vi kan være for andre enn oss selv. Det som er bra for én behøver ikke være det for en annen. Gjennom mitt arbeid har jeg erfart at friske mennesker er fullt ut i stand til å finne svar på viktige spørsmål selv, bare de kan snakke med noen som tror på dem når de selv tviler. Neste gang du blir fristet til å gi noen råd, vær nysgjerrig på hvorfor ditt råd behøves, før du bidrar. Da oppnår du noe langt viktigere enn å være en velment rådgiver.

Er du ny som leder? Les videre her

One Thought on “Lytt på nytt!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *